Înălţarea Domnului - hramul parohiei

Viața parohiei Iunie 19, 2013

La patruzeci de zile după Învierea Domnului se prăznuieşte un alt Praznic Împărătesc închinat Mântuitorului Hristos, care marchează ultimul eveniment pământesc al Domnului Iisus şi care reprezintă momentul de preaslăvire al Său, când se aşează de-a dreapta Tatălui.
Întreaga semnificaţie a sărbătorii a fost resimţită din plin de locuitorii satului Leţcani, mai ales că din anul 2011, odată cu înfiinţarea unei noi parohii în sat, biserica parohială ce se va construi în localitate va purta hramul acestei sărbători.
Lucrările la construirea acesteia au început din vara anului trecut şi chiar dacă trecem prin perioade grele dpdv financiar datorită implicării domnului primar Stelian Turcu şi a domnului col (rz) Teofil-Emil Bălteanu execuţia demisolului continuă şi mergem mai departe.
Trebuie menţionat faptul că hramul principal al parohiei noastre coincide şi cu sărbătoarea comunei, de aceea în aceste condiţii, anul acesta Primăria Comunei Leţcani a organizat evenimentul în colaborare cu Parohia Leţcani II, căci sărbătoarea Comunei a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, de la Biserica Paraclis a parohiei, şi cu agapa creştină de după slujbă la care au fost invitaţi preoţii slujitori, fii ai satului şi mai mulţi colaboratori.
A doua zi, a urmat slujba Sf. Liturghii săvârşită împreună cu P.C. Pr. Mihăilă Gheorghiţă – referent în cadrul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor şi preot II la Parohia „Sf. Mahramă şi a Sf. Martiri Brâncoveni” din cartier Cantemir-Iaşi.
Imediat după terminarea Sf. Liturghii, într-un cadru adecvat, preotul paroh a pomenit după numele lor, în prezenţa autorităţilor locale, pe cei 1134 de eroi martiri, ai Diviziei 3 Infanterie, care sunt îngropaţi în Cimitirul amenajat de la Leţcani, iar în memoria lor, domnul Stelian Turcu – primarul comunei împreună cu întreg aparatul administrativ al primăriei şi cu o parte din consilierii comunei au împărţit pachete cu alimente tuturor credincioşilor prezenţi la slujbă.
În aceeaşi notă a comemorării eroilor, de la biserică toţi credincioşii au mers către Cimitirul Eroilor pentru a participa şi acolo la o slujbă specială, precedată de dezvelirea unei pietre comemorative în amintirea fostului preşedinte al Asociaţiei Veteranilor din Iaşi, domnul A. Gh. ENE. La slujba de pomenire, ca delegat al IPS Teofan a luat parte P.C. Pr. Mihail Roşu – protopop al Protopopiatului Iaşi III, alături de un sobor impresionant de preoţi ai comunei Leţcani.
Au urmat luările de cuvânt ai autorităţilor locale şi centrale (preşedintele Consiliului Judeţean, viceprimarul Iaşului, etc), după care s-au depus coroane de flori din partea instituţiilor private şi de stat, iar în final a avut loc nelipsita paradă militară.

Pomenire veşnică eroilor neamului! Amin!