Lucrări de construcție la biserica parohială

Istorie Februarie 1, 2013

Încă de când s-a înființat noua parohie în satul Lețcani, la mijlocul anului 2011, gândul celor care au inițiat proiectul a fost acela de a sprijini și a participa la construirea unei biserici, care să adune sub acoperișul ei pe toți enoriașii parohiei. Se dorește a fi un proiect măreț, care să se completeze cu biserica ”unicat” a României, Rotonda de Lețcani, și ca două surori, împreună, să  aducă tuturor liniștea și pacea sufletească.

Proiectarea acestui Sf. Locaș s-a finalizat la începutul anului trecut, fiind executat sub îndrumarea PS Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar la sugestia domnului Stelian Turcu - primarul Comunei Lețcani, a fost plătit în întregime cu fonduri de la Consiliul Local Lețcani.

Lucrările de executare a demisolului s-au început în luna septembrie, când s-au efectuat săspăturile pentru a se atinge cota de fundare de ”minus 5,60 metri”. În luna următoare s-a reușit punerea unei perne de pământ de un metru înălțime, pernă care a fost compactată conform normelor în vigoare, după care s-a turnat o șapă de egalizare din beton. După această operațiune a urmat izolarea pernei de pământ prin aplicarea peste șapa de egalizare a unei membrane bituminoase în grosime de 4 mm și care a fost sponsorizată în proporție de 80% de către firma Sc. Arabesque S.A.

După turnarea unei noi șape, de protecție a membranei bituminoase, s-au început lucrările la fierul beton pentru radierul înalt de 1m ceea ce va constitui talpa bisericii.  la finalizarea acestei etape se va cere arhiereasca binecuvântare de la Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei pentru sfințirea locului noii biserici.

Mulțumind tuturor celor care deja s-au implicat în desfășurarea lucrărilor, cerem sprijinul credincioșilor din localitate și din împrejurimi, cu mențiunea că există o șansă unică pentru noi toți, de a contribui, cu cuvântul rugăciunii și cu fapta milosteniei la construirea acestui Sf. Locaș.

Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!