JOIA MARE

Viața parohiei Mai 3, 2013

Joia Mare, este o zi specială pentru fiecare creştin, iar acest lucru s-a simţit din plin în seara acestei zile şi în parohia noastră, când s-a săvârşit Slujba Deniei celor 12 Evanghelii. Atmosfera de rugăciune a fost înfrumuseţată de cântările de la strană, dar şi de florile credincioşilor care au împodobit Crucea Răstignirii scoasă din Sf. Altar, după rânduiala bisericii.

După credinţa fiecăruia să încercăm şi noi să pornim o nouă viaţă duhovnicească, iar Patimile Domnului să fie pentru toţi exemlul de urmat în lupta cu cel rău.

 

Aceste rânduri de mai jos ale Sfântului Nicodim Aghioritul, să ne fie ajutor în adevărata înţelegere a rostului nostru pe pământ!

“Imita, frate, si sufera toate cate a facut Domnul, in toate varstele vietii Lui, ca un ucenic al lui Hristos, daca esti cumva biciuit pentru Hristos si poruncile lui, cauta insa si celelalte suferinte ale Lui si anume: fierea, care este amaraciunea si necazul petrecerii dupa invatatura lui Hristos, atat de voie cat si silit, pe care se cade s-o gusti si tu din cauza fructului dulce pe care l-ai gustat in Rai; otetul arata impotrivirile si invinuirile, pe care le vei primi atat de la prieteni cat si de la straini, suparile si loviturile sunt ocarile ce ti se aduc in fata; palmele sunt inselaciunile si ocarile care ti se fac pe ascuns; pentru ca palma este cand loveste cineva pe ascuns ceafa omului cu mana goala, ca sa faca zgomot pentru a rade; spinii arata asprimea pe care o are filozofia practica, iar hlamida rosie sunt supararile muscatoare, care patrund pana in adancul inimii tale, dupa cum si culoarea rosie patrunde in adancime si nu iese; a primit Hristos, in dreapta Sa trestia, ca sceptru in bataie de joc; rabda si tu batjocurile ce ti se vor face; a primit si rani de la loviturile cu trestia, nu o trestie slaba, ca cea de pe la noi, ci tare si grea ca lemnul, primeste si tu ranile si lovirile pe care ti le vor face unii pentru adevar.

Rabda orice batjocura de la cei ce-si bat joc de cele dumnezeiesti si de adevarata virtute. In sfarsit, rastigneste-te de la savarsirea pacatului, si mori si tu nelasandu-te doborat de imboldirile launtrice ale pacatului si de cugetele cele patimase. Ingroapa-te si Tu, parasind simturile si toate cele pamantesti, pentru ca sa invii si tu impreuna cu Hristos, prin practicarea virtutii. In locul acestei rastigniri lipsite de cinste sa fii proslavit prin vederea duhovniceasca a celor ce exista in locul mormantului sa imparatesti impreuna cu Hristos prin rapirea mintii spre Domnul”.

Iar daca nu vei lua si tu patimile pe care le vede Teologul, pentru pacatele tale, sa stii bine ca patimile pe care le-a rabdat Hristos ca sa te mantuiasca, au sa-ti fie spre pedeapsa daca nu-ti voiesti si tu mantuirea. Acele patimi te vor face fara de raspuns si mut in ziua judecatii.

 

(din: Sfantul Nicodim Aghioritul, Deprinderi duhovnicesti, Editura Episcopiei Ortodoxe, Alba-Iulia, 1995)